Stavba bez stavebního povolení - dobrý, nebo špatný nápad?

Pokuta, problémy se sousedy, případně demolice již hotové stavby. Komplikace, po kterých během stavby rodinného domu touží asi málokdo. Abychom tomu předešli, pak je dobré mít vyřízené stavební povolení. Víte, kdy je třeba stavební povolení, a naopak, kdy stavební povolení nepotřebujeme?

Kdy potřebujeme stavební povolení? 

Je to možná jednodušší, než to na první pohled vypadá. Stavební povolení dnes v mnoha případech už ani nepotřebujeme.  A je jedno, zda si necháváme stavět dům na klíč, nebo stavíme svépomocí. Stavební povolení je určeno pro větší stavby, můžeme je však potřebovat i v případě některých náročnějších rekonstrukcí nemovitostí. Méně náročnější, co se papírování týče, je takzvané ohlášení stavby, ale ani v tomto případě se nevyhneme cestě na stavební úřad. Potěšující je, že nemusíme absolvovat celé územní a stavební řízení. Nicméně, i tzv. ohláška se v konečném důsledku množstvím papírování téměř vyrovná stavebnímu povolení, ale administrativa s tím spojená bývá zpravidla méně náročná, a tudíž rychlejší.

Riskujete pokuty, může dojít i k demolici 

Na začátku tohoto článku stála otázka, zda je stavba bez stavebního povolení dobrý, nebo špatný nápad. B je správně. Povolení totiž zajišťuje, že stavba bude nejen bezpečná, ale také legální. I během výstavby rodinného domu je důležité dodržovat stavební předpisy. Bez stavebního povolení také riskujete pokuty, soudní spory, a dokonce i demolici vaší stavby. A také vám pak stavbu nezapíšou do katastru nemovitostí, a vy ji ani nebudete moci pojistit či získat číslo popisné. 

Chcete bydlet efektivně?

Cesta k vlastnímu úspornému domu začíná vyplněním kontaktního formuláře. Bude nám ctí být u toho s vámi. Napište nám svoji představu.

Kontakt